Sava Re v prototipni fazi testiranja trga za veriženje blokov (B3i – Blockchain Insurance Industry Initiative)

Na pobudo največjih predstavnikov iz zavarovalne in pozavarovalne industrije je bila ustanovljena skupina B3i (Blockchain Insurance Industry Initiative) z namenom testiranja tehnološkega okolja veriženja blokov. Sava Re se pridružuje pobudi B3i v njeni preizkusni fazi.

Delovna verzija prototipnega tržnega testiranja je bila uspešno dana na trg na letošnji septembrski konferenci pozavarovateljev v Monte Carlu. Pobuda zavarovalstva za veriženje blokov B3i (Blockchain Insurance Industry Initiative) pa napoveduje širitev skupine, saj se 23 novih članic pridružuje programu testiranja trga, med temi tudi Sava Re.

Od začetka pobude je skoraj leto dni in v tem času je pridobila široko pozornost v strokovnih krogih in širši javnosti. Skupina dobiva vse bolj svetovne razsežnosti, saj privablja družbe iz Afrike, Azije, Avstralije, Evrope, Amerike, Bližnjega vzhoda in Karibov.

Paul Meeusen iz B3i ob tem pove: "Z veseljem sprejemamo 23 novih družb, ki se pridružujejo naši pobudi. B3i je postala prava svetovna pobuda v manj kot enem letu, tako glede dela, ki ga opravljamo, kot glede družb, ki jih zastopamo. Veselimo se sodelovanja z novimi članicami, ki bodo sodelovale pri testiranju trga in se učile iz izkušenj ter črpale znanje drugih članic." 

Trenutno pobuda B3i šteje petnajst starih članic: Achmea, Aegon, Ageas, Allianz, Generali, Hannover Re, Liberty Mutual Insurance, Munich Re, RGA, SCOR, Sompo Japan Nipponkoa Insurance, Swiss Re, Tokio Marine Holdings, XL Catlin in Zurich Insurance Group.

Nove članice, ki se pridružujejo skupini B3i, so: AIA, AIG, Aon, Chubb, Covéa, Everest Re, Gen Re, Guy Carpenter/Marsh, JLT Re, Leadway Assurance, LocalTapiola, Mapfre Re, QBE Re, PartnerRe, Navigators, SAHAM Assurance, Sava Re, Takaful Emarat, TigerRisk, Trust Re, UnipolSai in Willis Re.

Po uvajanju in usposabljanju vseh družb članic se bo tržno testiranje prototipa začelo oktobra 2017. Vsaka sodelujoča družba bo simulirala sklepanje in upravljanje premoženjskih zavarovanj za katastrofalne dogodke, in testirala procese po sklenitvi. Gre za obdobje od sklenitve pogodbe do avtomatiziranega izračuna zneskov za poplačilo zahtevkov.

Družbe bodo poročale o svojih izkušnjah s tehnološkim okoljem in prispevale k razvoju končnega, uporabnega tehnološkega okolja za zavarovalno in pozavarovalno dejavnost, predvidoma do drugega polletja 2018. Pobuda B3i se bo lotila razvoja in izdelave prototipov tudi za druge namene uporabe, ki bi bili uporabni na trgu še v letu 2018. V ta namen bo združila izkušnje razširjenega članstva in prednostno razvijala projekte, ki presegajo področje premoženjskega pozavarovanja.

Zaradi lažjega servisiranja svojih članic in prihodnjih uporabnikov tehnološke platforme bo pobuda B3i v začetku naslednjega leta vzpostavila novo strukturo in se preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo, z raziskovalno in razvojno funkcijo ter prodajno divizijo. Podrobnosti glede preoblikovanja bodo objavljene še pred koncem leta.

Predsednik uprave Marko Jazbec ob vključitvi Save Re v B3i: »Sava Re želi soustvarjati tehnološko prihodnost panoge, v kateri deluje. Na ta način bomo najbolje naslavljali tako poslovna kot operativna tveganja, s katerimi se zavarovalništvo vse bolj sooča.«

Če želite vedeti več o pobudi B3i in razvoju produktov, pišite na info@B3i.tech .